Press Enter / Return to begin your search.

Over mij

This post is also available in: English

 

Ik ben Tatiana. Welkom op mijn website over voedsel, over hoe om te gaan met een volle of juist lege koelkast, vol met leuke recepten die makkelijk te maken zijn, of waardoor je juist uren lang met mij in de keuken zal staan! Sommige mensen noemen mij traditioneel of ouderwets maar ik noem mezelf eerder een leuke kokkin met veel geduld en zin om avonturen in de keuken te beleven. En natuurlijk wil ik altijd mijn gasten een explosie van smaken geven.

Persoonlijk

Ik ben geboren in Frankrijk en op mijn twaalfde naar Nederland verhuisd. Hierdoor heb ik de traditie van het zuiden van Frankrijk meegekregen, een traditie vol met kruiden en de smaak van de aarde en lucht die ik in mijn gerechten probeer te houden. Bovendien heb ik van mijn Franse moeder alle geheimen meegekregen die nodig zijn om je familie een goede maaltijd voor te schotelen.

In mijn keuken gaat het om een rijkdom aan smaken en worden er zonder ook maar één ingrediënt te verspillen gerechten op tafel getoverd waardoor mijn gasten hun ogen uitkijken en het water ze in de mond loopt. Dit is een benadering van koken en eten die ik heel graag met jullie wil gaan delen.

Ik heb in het verleden in verschillende professionele keukens gewerkt. Daar heb ik veel geleerd, maar ik heb uiteindelijk vooral geleerd dat ik liever thuis in mijn eigen keuken kook, zonder dat er mensen tegen me schreeuwen of steeds over m’n schouder staan te kijken. Ik ben toch dankbaar voor de jaren die ik in die keukens heb doorgebracht, omdat alle collega’s (en gasten) van die tijd ervoor hebben gezorgd dat ik nu de drive heb om mijn eigen keuken helemaal te maken zoals ik hem wil hebben, met mijn gerechten in mijn eigen traditie.

Oh, trouwens, het grootste deel van het jaar ben ik in Spanje te vinden. Daar staat mijn eigen echte keuken, in het land van de verse groenten, kruiden en andere ingrediënten.

Wat vind ik belangrijk?

Sinds een aantal jaren ben ik echt meer bewust gaan koken. Ik probeer minder plastic te gebruiken en alle verpakkingen te recycelen. We maken gebruik van de aarde, deze moeten we dan ook echt lief hebben en goed behandelen omdat we er maar een hebben!

Je zult zien dat er veel verschil zit tussen sommige van mijn foto’s die ik op deze website gebruik. Dit komt doordat alle gerechten die ik fotografeer ook echt door mijn gezin opgegeten worden meteen nadat de foto’s zijn genomen. Alles komt recht uit de pan voor de camera, en dan door naar de eettafel. Hierdoor is er niet altijd tijd om de perfecte foto te nemen, zeker bij warme gerechten. Ik kook voor mensen, niet voor de camera. Juist vanuit mijn drive om bewuster te koken kan ik niet accepteren dat ik eten zou maken en het dan niet opeten. En ik heb al lang geleden besloten dat ik geen eten koud laat worden omdat er nog een foto gemaakt moet worden. Juist door ‘echt’ eten te fotograferen zorgen we ervoor dat de ziel van het eten ook vastgelegd wordt op de foto.

Zoals je merkt is ‘no food waste’ een belangrijk concept in mijn keuken. Maar dat gaan niet alleen om gerechten die al klaar zijn. Hetzelfde geldt in mijn huis voor alle ingrediënten: Alles moet op en ik sta niet toe dat iets zo lang in de koelkast ligt dat het niet eetbaar meer is. Geen gram voedsel verdwijnt bij ons in de vuilnisbak.

Elke week ruim ik de koelkast op. Mijn man kijkt soms reikhalzend uit naar die dag omdat hij dan al een oogje heeft iets dat er al een tijdje in staat, zoals een groot blik tonijn of een komkommer, waarmee ik dan een gerecht maak.

Mijn keuken staat vol met speeltjes, maar ik koop alleen producten die lang meegaan en die ik niet na een paar maanden weer moet vervangen.

Ook wat ingrediënten betreft ben ik kieskeurig: Ik koop veel liever goede en verse ingrediënten van de markt of een goede winkel dan voorverpakte producten uit de supermarkt. Zo blijft de kwaliteit hoog en zorg ik er bovendien voor dat er minder onnodige verpakkingen gebruikt worden. Ondertussen maak ik zelfs mijn eigen specerijenmixjes. De kruiden die in deze mixjes gaan koop ik in grote hoeveelheden bij ouderwetse kruideniers. Zo heb ik altijd wat in huis en hoef ik niet altijd de deur uit, hoe leuk ik shoppen voor lekkere dingen ook vind.

Heel lang heb ik er moeite mee gehad om mijn recepten te delen met anderen. Maar omdat ik er in de loop van de laatste jaren achter ben gekomen dat eten echt iets is dat mensen met elkaar kan verbinden sta ik er nu veel meer voor open.

Ik hoop dat ik je hiermee een beetje een idee heb gegeven wie ik ben: Een gedreven kok die soms een beetje gek kan zijn (of lijken), en die vooral al haar geheimen met je wil delen. Ben je er klaar voor?